keskiviikko 22. elokuuta 2018

Miten ihminen saa kuolla ?


Luulisi että kuolema on mitä suurimmassa määrin ihmisen yksityisasia. Näin ei kuitenkaan ole. Yhteiskunta haluaa puuttua kuolemaasi ja valvoa, ettet onneton pölvästi vaan mene kuolemaan väärällä tavalla.

Kaikkein tuomittavin tapa kuolla ovat sydän- ja verisuonitaudit. Sukulaiset joutuvat häpeillen selittämään miksei vainaja suostunut syömään mautonta kiinankaalia, margariinin markkinoijat kokevat työmotivaation laskua ja Pekka Puska suuttuu, kun kansalliseksi vientituotteeksi mainostetun Pohjois-Karjala-projektin ennestäänkin kyseenalaiset tulokset romuttuvat.

Tältä kammottavan häpeälliseltä tavalta kuolla voi asiantuntijoiden neuvojen mukaan välttyä syömällä paljon mauttomia kasviksia, käyttämällä leivällä suolatonta ja mautonta levitettä, juomalla liitujauhon näköistä ja mautonta maitoa ja muutenkin nauttimalla elämästä. Kun sitten koko ikänsä on kuuliaisesti noudattanut kaikkien ravitsemusterapeuttien neuvoja voi välttyä sydänkuolemalta ja onnellisena kuolla kuusikymppisenä kasvisten torjunta-aineiden aiheuttamaan syöpään.

Kuolemanestoprojektit

Viranomaiset ovat onneksi kehittäneet meille lukuisia kuolemanestoprojekteja ja niitä hallinnoivia järjestöjä, jotka oikein työkseen vahtivat, etteivät kansalaiset pääse kuukahtamaan ennenaikaisesti ja väärällä tavalla.  Tupakkaa ei saa polttaa, koska keuhkosyöpään ei saa kuolla. Koko kansa on pakotettava uimakouluun, koska hukkumalla ei saa kuolla. Eläkeläisiltä on otettava ajokortti pois, koska liikenteessä ei saa kuolla. Valtio myy viinaa mutta sitä ei saa juoda, koska viinaan ei saa kuolla. Lihavien on häpeäsyistä ruvettava liikkumaan vaan yöaikaan, koska heillä pian kuitenkin on diabetes ja siihenkään ihminen ei saa kuolla.

Yhteiskunta pyrkii vaalimaan kansalaisten terveyttä ja estämään ennenaikaiset kuolemat, jotta meillä olisi paljon tuottavia ja työkykyisiä veronmaksajia. Yhtälö ei ole kansantalouden kannalta järkevää sillä samalla tullaan myös lisänneeksi eläkeläisten määrää, joten yhteiskunnan menot vaan entisestäänkin kasvavat. Yhteiskunnalle kuuliainen ja isänmaallinen kansalainen ymmärtää pysyä koko ikänsä terveenä, maksaa pirusti veroja ja kuolla ensimmäisenä eläkepäivänään.

Tällä hetkellä Suomessa syntyvän pojan eliniänodote on 75,5 vuotta ja tytön 82,3 vuotta. Odotettu elinikä on kasvanut dramaattisen paljon 1900-luvun aikana teollisuusmaissa: 50 vuodesta liki 80 vuoteen. Tähän on päästy perinteisin keinoin kuten parantuneella elintarvikehuollolla, hygienialla ja antibiooteilla. Suomalaisten odotettu elinikä ei tästä enää merkittävästi kohoa.  Lääketeollisuuden mainostamat uudemmat laajat kuolemanestoprojektit ovat usein täyttä silmänlumetta. Suurin otsikoin raportoidaan kuinka eturauhasen syöpäseulonta alentaa miesten kuolleisuutta eturauhassyöpään 20 prosenttia, mutta jätetään kertomatta, ettei kyseisellä kuolemanestoprojektilla ole kuitenkaan vaikutusta kokonaiskuolleisuuteen. Ihminen kuolee ihan saman ikäisenä, mutta johonkin muuhun tautiin. Projektin ainoa vaikutus on se, että voit hiukan vaikuttaa siihen, mihin tautiin kuolet. 
                     
Vanhusten kennostot

Entä mitä tapahtuisi jos ihmisten elinikä saataisiin kaikkien kuolemanestojärjestöjen toiveen mukaisesti kohoamaan 100 vuoteen ja yli?  Kukaan ei saisi sydänkohtausta, kuolisi keuhkosyöpään, ei hukkuisi eikä ajaisi kolaria. Kaikilta leikattaisiin lonkat ja muut nivelet, vaihdettaisiin munuaiset ja maksat ja tehtäisiin satojatuhansia laihdutusleikkauksia. Seurauksena tästä kaikesta olisi se, että vanhoja kasarmeja ja kansakouluja jouduttaisiin muuttamaan höperöiden vanhusten kennostoiksi, joissa heitä syötettäisiin lusikalla. Aivoja ei voi vaihtaa ja iän myötä tulevaan pään pehmenemiseen ei kyetä kehittämään lääkkeitä. Yhteiskuntaa kohtaisi väestökatastrofi, jossa puolet väestöstä hoivaisi dementoitunutta mutta hengissä olevaa toista puolikasta.

Kuollaan ihan rauhassa

Niin että kuollaan nyt ihan rauhassa kukin omalla tavallaan.  Kuolemien estäminen tältä nykyiseltä tasoltaan on ihan turhaa hössötystä. Mitä ihmeen järkeä on estää kansalaisia kuolemasta jollain tietyllä tavalla kun ne sitten kuitenkin seuraavassa hetkessä kuukahtavat jollain toisella tapaa?  Ja onko lainkaan järkeä pyrkiä enää kasvattamaan ihmisten elinikää, jos seurauksena on kansakunnan höpertyminen?
Et ehkä usko tätä mutta jonain päivänä kuolet. Sitä ennen kannattaa nauttia elämästä, koska se on ainutkertainen mahdollisuus. 

Kuolemanestoprojektien sijaan kannattaa keskittyä elämäniloprojekteihin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.