keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Konsultti Kutvosen helppo elämä






”Yritysvalmennuksen rehellisin osuus alkaa siitä, kun päästään saunomaan ja juomaan”

Yritysvalmennus on konsulttien kaikkien aikojen hienoin keksintö, se tekee kaikki onnellisiksi, niin kuin hyvän sadun kuuluukin tehdä.  Työnantaja luulee muuttavansa työntekijöitään motivoituneemmiksi ja ahkerimmiksi, konsultti tekee helpolla hyvän tilin ja työntekijät tulevat onnellisiksi, kun pääsevät kurssikeskukseen ja konsultin yhdentekevien horinoiden jälkeen ryyppäämään firman piikkiin. Kyse on kaikinpuolisesta auvosta, oikein  win-win-win -tilanteesta.

Jotta tämä onnellisuuskupla ei puhkeaisi, on tärkeää, ettei kukaan osapuolista paljasta muille osapuolille rehellistä mielipidettään. Työnantajan on saatava elää siinä harhaluulossa, että koulutus lisää ihmisten motivaatiota työtään kohtaan ja näin työntekijät kiinnittävät vähemmän huomiota kilpailijoiden maksamaan parempaan palkkaan. 

Konsultti Kutvonen ei saa edes myöhäisillan pahimmassa kännissä paljastaa kenellekään, ettei hän onneton, tutkintonsa kesken jättänyt kansantaloustieteen opiskelija, mistään muualta revi, pelkkää paskaa puhumalla ja vuodesta toiseen samaa Power Pointtia esittämällä, sellaista palkkaa, kilometrikorvausta ja tilaajayrityksen maksamia ilmaisia viinoja, kuin tästä duunista.       


Ja mikä parasta koko hommassa, kaiken päälle pääsee panemaan joka keikalla kurssikeskuksen isotissistä sihteeriä, joka vieläkin luulee Kutvosen olevan konsulttiffirman hyväpalkkainen toimitusjohtaja, jolla on kakkosasunto Maltalla ja asumusero vireillä muijansa kanssa.


Win – win – win  - tilanne

Parasta tässä win-win-win -tilanteessa on se, että työntekijät osaavat kusettaa sekä konsultti Kutvosta, että työnantajaa luulemaan, että heidän työkyvyn edistämistoimenpiteensä ovat olleet hyödyllisiä. Tätä varten porukka maksaa yhdessä kossupullon Jaskalle, joka on tunnettu yleisönosastokirjoituksistaan ja muusta paskanpuhumistaidoistaan, jotta se pitää kiitospuheen illan päätteeksi firman toimitusjohtajalle ja henkilöstöpäällikölle siitä, kuinka päivän koulutusanti on taas saanut koko henkilöstön muistamaan yhteishengen tärkeyden, kirkastanut kaikkien mieleen firman tulevaisuusvisiot ja olemaan kiitollinen firman koko henkilöstölleen esittelemästä kannustinjärjestelmästä, jossa jokainen saa jouluna ilmaisen heijastimen ja taskulampun, jos myynti on kyetty vuoden aikana tuplaamaan.

Yritysvalmennustilaisuuden suunnittelu lähtee liikkeelle yleensä siitä, kun Kutvonen pääsee varaamaan toimitusjohtajalle ajan, valehtelemalla olevansa tämän pikkuserkku. Toimitusjohtaja suhtautuu koulutukseen aluksi hyvin varauksellisesti mutta nähtyään konsultin myyntikalvot, joissa vilisee Boston Consulting Groupin ja Phillip Kotlerin nimiä, jotka hämärästi tuovat toimitusjohtajan mieleen opiskeluajan Kauppakorkeakoulussa, hän lopulta päättelee että kyseessä täytyy olla fiksu mies ja päättää tilata koulutuksen.

Ensitöikseen, toimeksiannon saatuaan, konsultti Kutvonen suorittaa työilmapiiritutkimuksen henkilöstön keskuudessa kartoittaakseen vaikeimmat kipupisteet suoritusportaan ja yritysjohdon muodostamalla yhteistyöjanalla. Tämä CS-kaavake (Cooperation Synergy) on sekava häkkyrä erilaisia rasti ruutuun vastausvaihtoehtoja, joita henkilöstö täyttää päivää ennen koulutusta kahvitauolla, samalla räkäisesti nauraen. Onko mielestäsi työpaikan tiedonkulussa tapahtunut viimeisen puolivuotiskauden aikana lievää edistystä, vaiko lievän edistyksen ja keskivertoedistyksen välillä olevaa edistystä asteikolla yhdestä viiteen. Kaavakkeet saatuaan Kutvonen työntää ne suoraan silppuriin ja ottaa esille samat kalvot, jotka hän esitti edellispäivänä ihan eri firman koulutustilaisuudessa. Ainahan ne tulokset ovat samoja - tiedonkulussa on puutteita ja työsuhdekeskusteluja voisi olla useammin, jotta pääsisi useammin valittamaan.

Räätälöity Power Point

Koulutustilaisuuden aluksi on aina kuunneltava toimitusjohtajan tervetulotoivotus, joka päättyy siihen syvään valitukseen, ettei hän itse millään voi jäädä koko päiväksi paikalle, koska kiireiset myyntineuvottelut vaativat hänen läsnäoloaan muualla. Todellisuudessa hän menee Rotary-klubinsa pitkälle lounaalle juttelemaan golf-tasoituksestaan eläkkeellä olevan upseeriveljensä kanssa ja palaa rasittuneen näköisenä kurssikeskukseen vasta kaksikymmentä minuuttia ennen iltaohjelman alkua. 
 
Toimitusjohtajan tervetulotoivotuksen jälkeen konsultti ottaa ohjat käsiinsä ja aloittaa Power Point - esityksen, sen joka on tarkalleen räätälöity juuri Sinun yrityksesi tarpeisiin. Räätälöinti on tapahtunut puoli tuntia ennen esitystä,  kun Kutvonen on ’korvaa’ toiminnolla vaihtanut edellisen firman nimen Sinun firmasi nimeksi, kunkin kuvan oikeasta yläreunasta, heti automaattisesti päivittyvän päivämäärän oikealta puolelta. Esitys on muuten sama, jonka eräs Hankenin lopputyöntekijä väsäsi syksyllä -96, paitsi että Kutvonen on loppuun lisännyt pienen mainoksen pian kirjakauppoihin ilmestyvästä valmennusopuksestaan ”Sisäinen sankaruus, henkinen kateajattelu ja psyykkisten voimavarojen uudelleen allokointi”.  

Kunkin esityksen aluksi on esitettävä syvällinen analyysi henkilöstön parissa etukäteen suoritetusta CS – tutkimuksesta, jonka merkittävin löydös on IF-indeksin (Information Flow – indeksi) merkittävä kohoaminen, joka konsultin tulkinnan mukaan tarkoittaa sitä, että organisaation sekä vertikaalisessa että horisontaalisessa tiedonkulussa on häiriösignaaleja. Vertikaalinen tarkoittaa, että pomo säännönmukaisesti valehtelee alaisilleen ja horisontaalinen, että työkaverit juoruavat toisistaan.














IIM eli Information Intelligence Matrix

Seuraavana vuorossa on yhteinen vakavoituminen havaitun ongelman edessä. Konsultti jakaa ryhmätöiden aiheet, jolloin puolet lähtee tupakalle ja toinen puoli vessaan.

Ryhmätöiden purku tapahtuu vartin päästä siten, että jokaisen ryhmän heikoin yksilö pakotetaan fläppitaululle esittämään aivoriihen tulokset ja totisena kirjaamaan ranskalaisin viivoin asiat, jotka jokainen läsnäolija olisi kyennyt arvaamaan jo ennen ryhmätöitäkin.  Lopuksi konsultti Kutvonen kokoaa ryhmätöiden tulokset yhteen ja tekee niistä mielivaltaisen käyrän, Information Intelligence Matrix, jonka edessä kaikki hiljaa vakavoituvat ja lupaavat jatkossa yhdessä edistää IF-indeksin kehittymistä.

Tässä vaiheessa yleensä tarjoillaan kahvia, koska puolet osallistujista nukkuu ja se osa ryhmätyövihaajista, jotka eivät koskaan palanneet tupakkatauolta, on houkuteltava kahvin avulla takaisin seminaarihuoneeseen.

Kahvitauon aikana konsultin kylkeen liimautuu yleensä pari tosiuskovaista, jotka ovat kokeneet herätyksen ja haluavat vannoa julkisesti uskoaan äsken esitetyn Information Intelligence – synteesin ihmeelliseen voimaan. Muut katsovat heitä säälien. 

Iltapäiväksi konsultti on aina varannut jonkun vierailevan satusedän - filosofin, näyttelijän tai upseerin - puhumaan aiheesta, joista kyseisillä henkilöillä ei ole tuon taivaallista tietoa, mutta jotain on heidänkin pienen palkkansa lisäksi tehtävä. Aiheet liikkuvat hyvin pehmeillä alueilla, jottei aamupäivän älyllisesti rankan ryhmätyösession jälkeen kenellekään syntyisi henkisen prosessointikyvyn ylittävää ahdistussyndroomaa. Puhutaan minuuden löytämisestä, henkisestä kasvusta, sisäisistä energiavirroista, tunneälystä, konsultin pian ilmestyvästä kirjasta (kovakantisena 43 euroa), henkisestä tilintarkastuksesta, mielialavirtojen ohjaamisesta, aggressiopatojen murtamisesta, sosiaalisen älykkyyden kehittämisestä ja lopuksi konsultin pian ilmestyvästä kirjasta uudelleen.

Kaadu jalat suorina!

Iltapäiväsessio lopetetaan hauskaan ryhmätyöhön, jossa jokainen kaatuu jalat suorina suoraan taaksepäin, siten että työkaverit ottavat hänet vastaan, eikä hän kolauta päätään lattiaan. Konsultin mukaan tämä harjoitus herättää työntekijöiden välille syvän luottamuksen hengen, avaa henkilökohtaisten patoutumien aiheuttamia pelkotiloja ja jatkossa vahvistaa heidän tiimiraken-nettaan. Kaikki suostuvat tähän naurettavaan pelleilyyn ja aikuisten ihmisten leikittämiseen vain sen takia, että pian saadaan kaljaa.

Yritysvalmennuksen rehellisin osuus alkaa siitä, kun päästään saunomaan ja juomaan. Vanhasta kokemuksesta konsultti ja toimitusjohtaja tietävät, ettei heidän kannata mennä saunaan, tai ainakaan jäädä sinne pitkäksi aikaa sen jälkeen, kun ryhmän promilletaso on ylittänyt kriittisen tason, jossa aivot eivät enää kykene näyttelemään ja valehtelemaan, vaan alkavat ulostaa päivän sisältöä suun kautta ulos aika vapaassa ja rajoittamattomassa järjestyksessä. Konsultti ja toimitusjohtaja viihtyvätkin loppuillan kahdestaan baarissa.

Illanvietot ravintolassa onnistuvat siinä suhteessa aina hyvin, että informaation horisontaalinen kulku ja IF-indeksi kasvavat jopa hyvinkin nopeaksi ja äänekkääksi, eivätkä pienet signaalihäiriöt datan kulussa aiheuta mitään merkittävää häiriötä, koska kukaan ei enää kuuntele tai ainakaan seuraavana aamuna muista kuulemaansa. Loppuillasta muutama aggressiopadon murtuminen, pari minuuden kadotusta ja yksi henkinen konkurssi jonkin verran sähköistävät sosiaalista kanssakäymistä ja aiheuttavat lievää Cooperation Synergy – indeksin laskua organisaatiossa.  

Sosiaalista innovointikykyä kehittävä aamu

Seuraava aamu on konsultille aina ankea ja paskamainen, tai jos haluamme käyttää kurssikieltä, niin aamu on haasteellinen ja sosiaalista innovointikykyä kehittävä. Paikalla ei nimittäin ole kuin puolet osallistujista, koska loppujen kohdalla sisäinen sankari ei ole vielä kyennyt herättämään henkistymässä olevan minän energiavirtoja. Tässä vaiheessa ainoa ohjelmanumero voi olla se, että Kutvonen puhuu, koska kukaan muu ei taatusti puhu ennen lounasta. Eikä sitä paitsi kuuntelekaan.

Lounaan jälkeen konsultti ja toimitusjohtaja yhdessä tekevät loppuyhteenvedon ja lukevat sadunomaisen, kauniin lorun, jossa aina todetaan henkilöstön olevan yhtiön tärkein voimavara ja siksi henkilöstön jatkuva kehittäminen ja kouluttaminen ovat yhtiölle ensiarvoisen tärkeitä asioita. Lopuksi henkilöstön edustaja, paperista lukien, kiittää konsulttia ja yhtiötä hyödyllisestä ja innostavasta koulutustapahtumasta ja tunkee sitten lapun perstaskuunsa odottamaan seuraavaa koulutuspäivää. 

Aikuisten satuhetki on päättynyt ja kurssisali tyhjenee kuin ilmahälytyksessä.  Konsultti Kutvonen kerää pöydille jätetyt palautelomakkeet ja pudottaa ne paperimukien ja käytettyjen teepussien kanssa roskikseen. Onneksi pääsee illaksi kotiin, sitten taas huomenna uusi yritys ja sen uudet haasteet. Mukavaa kun on työ, jossa pääsee tällä tavoin kehittämään yrityksiä!
  






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.