torstai 14. kesäkuuta 2018

Valheen evoluutio




Pienen valheen kehittyminen koko kansakuntaa ohjaavaksi kollektiiviseksi illuusioksi on yhtä kiehtovaa kuin ameban kehittyminen tyrannosaurukseksi. Evoluutiota ohjaavat Darwinin lait, joissa vain elinkelpoisimmat pääsevät jatkamaan sukua. Valheen evoluutiossa eniten mielihyvää tuottavat valheet pääsevät jatkoon ja lisääntyvät keskenään.

Evoluutioteoria perustuu siihen, että luonnossa syntyy kaiken aikaa mutaatioita, joista jotkut ovat edullisia ja jotkut haitallisia. Ensimmäinen pitkäkaulainen kirahvi pärjäsi paremmin ylettymällä ainoaan ravinnonlähteeseen eli puiden latvuksiin. Lyhytkaulaiset kuolivat nälkään ja pitkäkaulaiset lisääntyivät keskenään ja pian koko lauma oli pelkästään pitkäkaulaisia.  Näin yksinkertaista on evoluutioteoria.

Mutaatiot

Valheen evoluutiossa syntyy myös mutaatioita – hyviä ja huonoja valheita. Huonot valheet ovat syntyessään liian pieniä ja kuolevat pois heti kättelyssä mutta hyvät valheet jäävät henkiin.  Valheen on syntyessään oltava riittävän suuri, muuten se ei yksinkertaisesti ole elinkelpoinen.  Ihminen synnyttää valheita jatkuvalla syötöllä. Keskimäärin yhden valheen siittämisestä sen synnyttämiseen kuluu noin yhdeksän sekuntia. Alle viiden sekunnin syntyvät valheet ovat niin sanottuja hätävalheita, jotka eivät useinkaan jää henkiin.

Jatkuva valehtelu perustuu ihmisen laiskuuteen ja haluun päästä kaikesta vähemmällä. Valehtelemme saadak-semme helpolla jotakin etua itsellemme tai välttyäk-semme rasitukselta ja vastuunkannolta. Ihminen on perimältään laiska ja yrittää aina siitä, mistä aita on matalin. 

Pieni lapsi ei osaa valehdella. Ihminen tulee valhekypsäksi vasta parin vuoden iässä.  Lapsi oppii nopeasti valheen hyvin käyttökelpoiseksi työkaluksi elämässään ja alkaa tuottaa näitä mutaatioita – hyviä ja huonoja valheita - ympäristönsä testattavaksi. Hyvä valhe ja illuusio tuovat luojalleen enemmän ravintoa ja hyvinvointia ja myös merkittävän pariutumisedun, samaa minkä edullinen mutaatio teki kirahville.

Ihmisessä tapahtuu monia muutoksia hänen tullessaan valhekypsäksi. Etenkin pojat kertovat valheita möreämmällä äänellä ja selkärankaa kuivattava itselleen valehtelu lisääntyy. Sekä tytöillä että pojilla kasvaa kiinnostus vastakkaiselle sukupuolelle valehteluun. Tämä ominaisuus jääkin sitten pysyväksi ja myöhemmällä iällä sitä kutsutaan romantiikaksi.

Emävalhe

Kun hyvä valhe, joka on riittävän suuri ja elinkelpoinen, liittyy toiseen samanlaiseen, syntyy evoluution seuraava aste – emävalhe. Emävalheessa kahden tai useamman valheen edulliset ominaisuudet vahvistavat toinen toistaan.  Hyvä esimerkki emävalheesta on prosessi, jossa eri hallituspuolueiden katteettomat lupaukset yhdistetään ja näin saadaan aikaan hallitusohjelma.  Näin valheita yhdistämällä koko homman uskottavuus kasvaa. 

Emävalhe on yksinkertaista valhetta paljon monimutkaisempi organismi, johon on kehittynyt sisäinen puolustusmekanismi. Emävalheesta ei jää enää niin helposti kiinni, koska tämä immuunijärjestelmä valvoo itseään ja synnyttää jatkovalheen heti kun kiinnijäämisriski uhkaa.  Kun systeemi on tuottanut riittävän monta jatkovalhetta, ei kukaan pysty enää muistamaan missä oli jutun alkupää ja näin koko homma kuivuu kasaan.  Enemmän asiasta kiinnostuneet voivat kuunnella pääministerin haastattelutuntia.

Emävalheella ei ole kovinkaan montaa luonnollista vihollista ja se saa levitä ja lisääntyä yleensä kaikessa rauhassa. Pahimpia saalistajia ovat julkisen sanan edustajat, joista eräät ovat oikein innostuneita emävalheiden metsästyksestä. Sellaiset luonto-ohjelmat, kuten MOT, eivät sovellu lasten katsottaviksi niiden sisältämien teurastuskohtauksien vuoksi.  Etenkin emävalheen paloittelukohtaukset voivat aiheuttaa järkytystä ja pahoinvointia ainakin poliittisissa piireissä.

Kun emävalhe on pysynyt riittävän kauan hengissä, siihen totutaan ja sitä ei enää edes epäillä. Kaikki uskovat Suomen puolustuskykyyn tai tasa-arvoiseen hyvinvointi-valtioon, eivätkä ihmettele jos siivoojan veroprosentti on korkeampi kuin kartanon omistavalla pankinjohtajalla.  Tässä piileekin juuri emävalheen hienous – kun sitä vaan jaksaa sinnikkäästi toistaa ja pitää hengissä vuodesta toiseen, se muuttuu ikään kuin todellisuudeksi. Tällöin voidaan puhua jo valheen evoluution korkeimmasta asteesta eli kollektiivisesta illuusiosta.

Kollektiivinen illuusio

Kollektiivinen illuusio on evoluution tulos - elinvoimaiset mutaatiot, eli riittävän suuret valheet, ovat raivanneet itsensä pyramidin huipulle.  Se on jo mittaluokassaan niin törkeän suuri valhe, että sen epäileminen vaatii uskallusta.  Mitään pelkäämätön lapsi voi todeta, ettei keisarilla ole vaatteita mutta kaikkien yhteiskunnallisesta asemastaan kiinni pitävien aikuisten on syytä varoa epäilevien lausuntojen antamista.  Totuuden puhuminen ja kollektiivisen illuusion epäileminen voivat suistaa aikuisen ihmisen pois raiteiltaan. Hänet leimataan hulluksi, epäsosiaaliseksi, ilonpilaajaksi, kateelliseksi, katkeroituneeksi, yhteiskunnan viholliseksi ja lopulta ihmispolo eristäytyy viettämään erakkoelämää kalastajana.

Jotta ihminen voisi saavuttaa merkittävän yhteiskunnallisen aseman, ei riitä, että hän hyväksyy kollektiiviset valheet ja illuusiot vaan hänen on myös tuettava ja vahvistettava niitä. Vuorineuvoksen on osallistuttava maanpuolustusseminaariin, vaikka hän hyvin tietää, että tosi paikan tullen meidän Hornettimme ammutaan alas kymmenessä minuutissa. Ministerin on hallitusyhteistyön nimissä puhuttava soopaa hyvinvointiyhteiskunnasta vaikka tilastojen mukaan köyhiä on yli 700 000. Ja ilmastomuutos on ihmisen aiheuttamaa, sitä epäilevät tutkijat eivät saa apurahoja ja pian heidät varmaan kivitetään kuoliaaksi. 

Kollektiivinen illuusio on valheen evoluution huippu, tyrannosaurus, jonka voimaa kukaan ei uskalla epäillä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.